Pire, Siphonaptera takımını oluşturan kanatsız, küçük, kan emici 1.600 dolayında böcek türüne verilen genel bir addır. Medikal önemi bulunan türler Cediopsylla, Ceratophyllus, Ctenocephalides, Ctenophthalmus, Diamanus, Echidnophaga, Hoplopsyllus, Leptopsylla, Monopsyllus, Neopsylla, Nosopsyllus, Oropsylla, Pulex, Rhopalopsyllus, Tunga ve Xenopsylla cinsleri içerisinde bulunmaktadır. Pireler, tropik bölgeler, astropik bölgeler ve ılıman bölgelerden tutun, kutuplar bölgesine kadar yayılmıştırlar. Vücutları çok özel ve dayanıklıdır. Pireler bu özel vücut yapıları sayesinde memelilerin ve kanatlıların derisine tutunur ve derisine tutunduğu canlının kanını emerek beslenir. Pireler konakladıkları canlıdan, başka bir canlıya geçerken beraberlerinde çok tehlikeli ve ölümcül hastalıkları da taşır ve bulaştırırlar. Genellikle köpek, kedi, insan, tavşan ve kümes hayvanlarında bulunurlar ve ısırdıkları yerleri uyuşturmak için kullandıkları salgı kaşıntı yaratır. Alerjik reaksiyon gösterildiği takdirde deride kızarıklıklar oluşur.
Pire Türleri: Kedi piresi (Ctenocephalides felis), köpek piresi (Ctenocephalides canis), insan pire (Pulex irritans), moorhen pire (Dasypsyllus gallinulae), kuzey sıçan piresi (Nosopsyllus fasciatus), oryantal sıçan piresi (Xenopsylla cheopis).
Bulaştırdığı Hastalıklar: Pirelerin beslendiği canlılarda bulunan bir hastalık varsa pireler bu hastalığı diğer kan emdiği canlıya bulaştırır. Pirelerin tükürük salgısında bulunan Yersinia Pestis adlı (bakteri) insanlara bulaştığında ölümcül Hıyarcıklı Veba hastalığı meydana gelebilir. Tıbbın ve tedavinin gelişmediği Ortaçağ Avrupa’sında Vebanın insanlara bulaşmasında başrolü oynayan keme piresi (Xenopsylla cheopis) ve akrabaları Avrupa nüfusunun yaklaşık dörtte birinin ölümünden sorumludur. Pireler genel olarak Tifüs hastalığı, Alerjik hastalıklar, dizanteri, cilt hastalıkları, humma mikrobu, veba hastalığı ve kuduz hastalıklarını bulaştırırlar. Bu hastalıkların birçoğu tedavi edilmedikleri takdirde ölümcüldür veya çok ağır kalıcı hasarlar verebilirler.